אני נשאלת הרבה על החגים בהקשר של - "איך לא לעלות במשקל".
אבל אני רוצה להתייחס לתקופת החגים בהיבט רחב יותר וחשוב יותר -
כחלק מחשבון הנפש שאנחנו עושים אם צאת השנה הקודמת וכניסתה של החדשה, בואו נחשוב על הדבר החשוב לנו ביותר- הגוף שלנו: איך אנחנו שומרים עליו, מטפחים ומתחזקים אותו.
לאוכל יש הרבה משמעויות - רגשיות, חברתיות וכמובן פיסיולוגיות. אוכל הוא הרבה יותר מ"רק אוכל"- אוכל מרומם את מצב רוחנו, אוכל מקרב בין אנשים ואוכל יכול להשפיע על בריאותינו והרגשתינו.
בואו נסמן עוד מטרה ברשימת המטרות שלנו:
לאכול נכון ובריא יותר - מה זה אומר?
נתחיל עם מה זה לא אומר:
זה לא אומר להפסיק לחיות וליהנות מאוכל. זה לא אומר להיות רעב. זה לא אומר להתאים את החיים לאכילה.
זה אומר לשלב את האכילה המאוזנת בתוך החיים שלנו. זה אומר לאכול מהכל (כמעט). במידה.
אין תפריט אחד וצורת אכילה אחת שמתאימה לכולם. אכילה היא אינדיבידואלית וגם הפיכתה לבריאה יותר היא כזו.
ירידה במשקל היא פועל יוצא של אכילה בריאה ומודעת. אם נתחיל לשים לב למה שאנחנו מכניסים לגוף שלנו ולבחור את הבחירות הנכונות, ירידה במשקל תהיה פועל יוצא.
המפתח הוא הרגלי חיים. כל דבר שאינו כזה הוא קצר טווח ומשיג לאורך זמן את התוצאה ההפוכה. מאוד מפתה לעשות דיאטה קיצונית ולרדת מהר במשקל ויש אנשים שטוענים שזו הדרך היחידה עבורם לרזות ("הכל או כלום")- כל דיאטה כזו מקדמת אותנו יותר ויותר לאפקט הריבאונד שבא לאחר מכן.
מספר כללים שיעזרו לנו להשיג את המפנה המיוחל:
1. אם אין לכם רגישות או אי סבילות או אלרגיה למשפחת מזונות מסויימת, אל תמנעו אותה מעצמיכם רק כי קראתם על כך. מניעת קבוצה שלמה של מזונות עלולה לגרום הן לחסר והן לתופעת חסך שמעודדת דווקא אכילה בולמוסית (לדוגמא להוריד פחמימות מהתפריט או גבינות..)
2. יש הטוענים שאם לא ניתן לעשות פעילות גופנית 3 פעמים בשבוע אז אין טעם... לא! כל דבר יותר טוב מכלום. גם פעם בשבוע זה מעולה. לרוב אנחנו ככ נהנים או מרוצים שמעצינו שלא נסתפק בפעם אחת. בנוסף, פעילות גופנית לא חייבת להיות משהו ייעודי- גם לעלות במדרגות במקום במעלית, לחנות רחוק וללכת ברגל.. גם זו הפעלה מצויינת של הגוף.
3. אחד העקרונות הכי חשובים- מרווחי האכילה: למרות שנשמע כבר קלישאתי, אכילה מסודרת במבנה של 3 ארוחות עיקריות ועוד משהו קטן בין לבין זו צורת האכילה נכונה ביותר שיש ! זו האכילה שתגרום לנו לאכול לא מתוך התקפי רעב מטורפים, זו האכילה שלא תגרום לרמות הסוכר בדם להתנדנד מקצה לקצה וזו האכילה שתשמור אותנו במסגרת. מי שלא רגיל לאכול כך, זה נראה משימה בלתי אפשרית. הכל עניין של היערכות והרגל. מי שרגיל לאכול כך, לא יכול אחרת. הגוף דורש את שלו. לעיתים באים אלי מטופלים שכשאני נותנת להם תפריט שכזה נראה להם שנתתי להם המון אוכל אז לא- פשוט כשאוכלים לא מסודר ובלי מודעות מכל הבא ליד, לא שמים לב מה נכנס לגוף. עם הזמן כל ארוחה כזו היא מאסט. ברגע שזה קורה, נדע שאנחנו על הגל.
4. אחד הדברים שאני יכולה בלב שלם להמליץ להוריד לחלוטין מהתפריט זו שתיה מתוקה. אין צורך. מיותר. תתרגלו לשתות מים. מאוד ממליצה על כוס מים מיד כשקמים. רוב הזמן הגף שלנו מיובש. אנחנו לא מודעים ולא צמאים. שתו מים גם כשלא צמאים ( צבע השתן). גוף מיובש לא ייצר ירידה במשקל.
5. האוכל שאנחנו אוכלים צריך להיות טעים לנו. אם הוא לא יהיה טעים, מהר מאוד נישבר ובצדק. בעולם השפע שיש היום כל אחד יכול למצוא את המזונות היותר מועדפים שגם טעימים.
6. מאוד חשוב מה אנחנו קונים הביתה- ככל שנקנה יותר ירקות ופירות למשל כך גדלים הסיכויים שנאכל אותם. יתר על כן, אם גם נשים את שמין ומגרה בהישג יד כ המשפחה תאכל מזה יותר למשל- פירות שטופים בקערה יפה על השיש, עגבניות שרי עסיסיות שטופות מחוץ למקרר למשך היום וכו. לעומת זאת אם בבית יהיו ממתקים וחטיפים... ברור מה יקרה
7. כולנו יוצאים לבלות ואוכלים בחוץ או שסתם יצא שאכלנו מלא וסתם.. לא נורא לא קרה כלום. לא להכנס לבאסה ולשבור את הכילים. למחר
ת חוזרים למסלול (אין צורך לקזז)
8. מי שעובד משמרות לא יכול לאכול כמו מי שעובד במשרד 8-17 . חשוב שהתפריט יתאים לאורח החיים. אחרת מה עשינו? זה אפשרי.
9. מים גנובים ימתקו. אם מאסור על עצמינו ובעיקר על ילדינו לאכול X , יתפתח סוג ל חסך שבסופו של דבר ימצא את הדרך לצאת החוצה (ילדים שאוסרים עליהם X ימצאו אצל חבר ויפרקו שם כל עול וכדומה). לא לאסור. להסביר, לכוון, ובעיקר- להוות דוגמא אישית.